Αρχική / Σκληροθεραπεία – Τι είναι; Πως πραγματοποιείται;

Σκληροθεραπεία – Τι είναι; Πως πραγματοποιείται;

Σκληροθεραπεία – Τί είναι; Πως πραγματοποιείται;

Συνίσταται στη χημική εξάλειψη των κιρσών, ακόμη και μεγάλου διαμετρήματος, με έγχυση στο εσωτερικό τους μιας  ουσίας (σκληρυντικό υγρό) η οποία καταστρέφει το φλεβικό τοίχωμα, προκαλώντας πρώτα σπασμό του αγγείου, μετά θρόμβωση και φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί αργά το κλείσιμο και συνεπώς την απορρόφηση/ εξαφάνιση του ίδιου του αγγείου.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα υλικά και τεχνικές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για λειτουργικούς σκοπούς για την εξάλειψη των συμπτωμάτων (διακοπή της φλεβικής παλινδρόμησης, απόφραξη φλεβών που είναι υπεύθυνες για έλκος ή αιμορραγία, ολοκλήρωση προηγούμενης χειρουργικής ή θεραπείας με λέιζερ) όσο και για αισθητικούς σκοπούς για τη βελτίωση της εμφάνισης των ποδιών (θεραπεία δικτυωτοί και τριχοειδείς κιρσοί). Πολύ συχνά συμβαίνει μια λειτουργική σκληροθεραπεία να είναι αυτόματα και αισθητική και το αντίστροφο.

Εάν χρησιμοποιηθεί για να αποφευχθεί η χειρουργική επέμβαση ή για κλείσιμο μεγάλου διαμετρήματος σαφηνούς, τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και σχεδόν πάντα το ίδιο αξιόπιστα με αυτά μιας επέμβασης. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι υποτροπές είναι πολύ πιο συχνές.

Τελευταία είναι ευρέως διαδεδομένη η τεχνική της σκλήρυνσης με μους (αφρός), η οποία μπορεί ενδεχομένως να καθοδηγηθεί με υπέρηχο και βρίσκει ιδανική εφαρμογή στη θεραπεία των βουβωνικών υποτροπών, της κιρσίτιδας της μικρής σαφηνούς φλέβας και στην εξάλειψη των ρευστών διάτρητων φλεβών λόγω εξελκώσεων στα πόδια.

Σκλήρυνση με μους (αφρό)

Η μετατροπή του σκληρυντικού υγρού σε αφρό επιτρέπει μια πιο αποτελεσματική σκλήρυνση λόγω του γεγονότος ότι η πυκνότητα του αφρού αφαιρεί καλύτερα το αίμα και εκθέτει το εσωτερικό του αγγείου σε πιο στενή και διαρκή επαφή με την επιλεγμένη χημική ουσία.

Η τεχνολογική πρόοδος έχει συμβάλει περαιτέρω σημαντικά τα τελευταία χρόνια στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της σκληροθεραπείας. Με ένα μικρό φωτεινό όργανο είναι δυνατός ο εντοπισμός κιρσών, πολύ επιφανειακών και μικρού διαμετρήματος, συνήθως αόρατων με γυμνό μάτι.

Ελαστική κάλτσα

Κανονικά, μετά τη συνεδρία σκληροθεραπείας εφαρμόζεται ελαστική κάλτσα ή επίδεσμος.

Η ελαστική κάλτσα έχει σκοπό να επιτύχει συμπίεση και να μειώσει τόσο τον πόνο όσο και τον σχηματισμό αιματωμάτων και την υπερβολική φλεβική σκλήρυνση. Η αίσθηση συστολής που συνεπάγεται μπορεί να ανακουφιστεί με το περπάτημα.

Η κάλτσα και/ή ο επίδεσμος μπορούν να αφαιρεθούν ελεύθερα από τον ασθενή μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, και συγκεκριμένα:

  • εάν υπάρχει οίδημα που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση στο κρεβάτι,
  • εάν προκαλούν πόνο,
  • εάν το πόδι γίνεται επίμονα σκούρο ή πολύ ωχρό,
  • εάν εμφανιστεί έντονος κνησμός.

Αφού αφαιρεθεί ο επίδεσμος, συνίσταται η επικοινωνία με τον θεράποντα αγγειοχειρουργό σας.

Η διάρκεια χρήσης της κάλτσας κυμαίνεται από 2 έως 3 εβδομάδες. Μπορεί να αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις πρώτες 48 ώρες.

Μπορεί να απαιτούνται πολλές συνεδρίες σκληροθεραπείας για κάθε φλεβική περιοχή: ανάλογα με τον τύπο και τον αριθμό των φλεβών που πρόκειται να αντιμετωπιστούν, μπορούν να γίνουν πολλές ενέσεις για κάθε συνεδρία.

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την έκταση του προβλήματος, δηλαδή τον αριθμό των προς θεραπεία φλεβών και την ατομική ευαισθησία στο φάρμακο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάθε περίπτωση η σκληρυντική ουσία εγχέεται σε φλέβα και επομένως υπάρχει οριακή δόση ασφαλείας.

Μετά από μια συνεδρία σκληροθεραπείας, μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις δραστηριότητές σας. Μπορούν να συνταγογραφηθούν ελαστικοί επίδεσμοι ή κάλτσες που θα φορεθούν για μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία

Η διαδικασία, που πραγματοποιείται στο ιατρείο, συνήθως δεν είναι επώδυνη.

Μετά τη σκληροθεραπεία, μπορεί να παραμείνουν μώλωπες και/ή μελάγχρωση. Οι μώλωπες εξαφανίζονται μέσα σε 1-2 εβδομάδες.

Οι ουλές ή άλλες επιπλοκές, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η αλλεργική αντίδραση, είναι πολύ σπάνιες.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ειδικά κατά τη θεραπεία φλεβών μεγάλου διαμετρήματος, είναι πιθανό να σχηματιστούν μικρά «κορδόνια» ή περισσότερο ή λιγότερο επώδυνοι όζοι. Γενικά εξαφανίζονται αργά με τη χρήση κατάλληλων κρεμών ή τζελ. Στις πιο επίμονες περιπτώσεις, η τεχνική περιλαμβάνει την αποστράγγιση του θρόμβου που έχει παγιδευτεί μέσα στο αγγείο με μια μικρή βελόνα και τοπική συμπίεση για λίγες ώρες: το όφελος είναι σχεδόν στιγμιαίο και το εξόγκωμα εξαφανίζεται πολύ γρήγορα χωρίς ίχνος.

Μόνο σπάνια μπορεί να εμφανιστεί μια πραγματική φλεγμονώδης διαδικασία η οποία αναγνωρίζεται σε μια επιφανειακή μικροφλεβίτιδα γενικά επώδυνη και συνοδεύεται από μια περισσότερο ή λιγότερο εκτεταμένη ερυθρότητα. Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να φοβόμαστε. είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η χρήση ελαστικής κάλτσας και να ξεκινήσει θεραπεία με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους, αντιβιοτικά, συστηματικά και τοπικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα για 7-10 ημέρες και το φαινόμενο μειώνεται μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.

Οι σκληρυντικές θεραπείες για κιρσούς και τριχοειδή αγγεία των ποδιών γίνονται συνήθως εκτός καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου να αποτραπεί η δράση του ηλιακού φωτός η οποία δημιουργεί μελάγχρωση του δέρματος ενώ ταυτόχρονα η αγγειοδιαστολή λόγω θερμότητας περιπλέκει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Μερικές κοινές ερωτήσεις

ΕΡ.: Υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος του χρόνου για να κάνω σκληροθεραπεία;

Α: Η σκληροθεραπεία γίνεται συνήθως στην ψυχρή περίοδο, όχι τόσο λόγω της απουσίας φλεβοδιαστολής λόγω θερμότητας, αλλά για να αποτρέψει τις ακτίνες UV, που χτυπούν απευθείας το σκληρυνθέν μέρος και δημιουργούν μελάγχρωση του δέρματος που στη συνέχεια είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Καλό είναι να αποφεύγεται λοιπόν η σκληροθεραπεία τους πολύ ζεστούς μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος).

Ε: Πώς φαίνεται το δέρμα που επικαλύπτει την υπό θεραπεία περιοχή μετά τη σκλήρυνση;

Α: Το δέρμα της περιοχής που υποβάλλεται σε σκλήρυνση δεν επηρεάζεται κανονικά από τη χημική διαδικασία, η οποία συμβαίνει εντός του τοιχώματος του αγγείου. Στην περίπτωση των τριχοειδών αγγείων είναι φυσιολογικό μέρος του σκληρυντικού διαλύματος να διαρρέει σε κοντινούς ιστούς (δεδομένης της λεπτότητας του τοιχώματος τους). Στην περίπτωση αυτή το πιο συχνό φαινόμενο συνίσταται σε μέτρια ερυθρότητα (ερύθημα) του τμήματος που υποβάλλεται σε σκλήρυνση, το οποίο αντιμετωπίζεται τοπικά με αλοιφές που περιέχουν κατάλληλα φυτικά εκχυλίσματα και άλλες μαλακτικές ουσίες.

 Ε: Είναι απαραίτητη η εφαρμογή επίδεσμου στην υπό θεραπεία περιοχή μετά τη σκληροθεραπεία;

Α: Ναι Η εφαρμογή ενός αυτοκόλλητου ελαστικού επιδέσμου στο μέρος που υποβάλλεται σε σκληροθεραπεία είναι ένα θεμελιώδες βήμα για την επιτυχία της σκλήρυνσης, ειδικά όταν θεραπεύονται αγγεία μεγάλου διαμετρήματος. Εναλλακτικά, ή σε συνδυασμό, χρησιμοποιούνται θεραπευτικές κάλτσες συμπίεσης τύπου Κ1 ή Κ2.

 Ε: Πόσο καιρό πρέπει να διατηρείται η περιοχή της σκληροθεραπείας συμπιεσμένη ή με επίδεσμο;

Α: Ο αυτοκόλλητος ελαστικός επίδεσμος ή η ελαστική κάλτσα αφαιρείται συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες, εκτός εάν έχουν προγραμματιστεί άλλες συνεδρίες σκλήρυνσης.