Αρχική / Αγγειολόγο ή Αγγειοχειρουργό; – Σε ποιον απευθυνόμαστε και γιατί;

Αγγειολόγο ή Αγγειοχειρουργό; – Σε ποιον απευθυνόμαστε και γιατί;

Γενικά απευθυνόμαστε σε Αγγειολόγο ή/και Αγγειοχειρουργό για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των κύριων παθήσεων του κυκλοφορικού και του λεμφικού συστήματος.

Μπορούμε να πούμε ότι: Η αγγειολογία ασχολείται με τις παθολογίες των φλεβών και των αρτηριών από ιατρική άποψη, εστιάζοντας στη διάγνωση και στη μη χειρουργική θεραπεία. Η Αγγειοχειρουργική, από την άλλη, φροντίζει και τις χειρουργικές πτυχές της θεραπείας.

ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΤΗΡΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ Η ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;

Οι ασθένειες των αρτηριών, που ονομάζονται επίσης αρτηριοπάθειες, χαρακτηρίζονται από διεύρυνση ή στένωση κατά μήκος των αγγείων. Συχνά είναι ασυμπτωματικά ακόμη και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, έως ότου εμφανίσουν  βαριές επιπλοκές (πχ ισχαιμία ή εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρήξεις ανευρυσμάτων.)

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος είναι απαραίτητη. Με τη διερεύνηση σε βάθος προσωπικών και οικογενειακών παραγόντων κινδύνου, είναι ήδη δυνατό να παρέμβουμε προληπτικά.

ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΛΕΒΩΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Η ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΑ;

Στην περίπτωση των φλεβικών παθολογιών, οι συνέπειες δεν είναι, ευτυχώς, πάντα δραματικές, αλλά πρόκειται για προβλήματα πολύ πιο διαδεδομένα και πολύ συχνά με γενετικό υπόβαθρο/ προδιάθεση. Η φλεβική ανεπάρκεια και οι κιρσοί είναι αρκετά συχνά και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, από την άλλη πλευρά, είναι μια πολύ πιο σοβαρή πάθηση, μετρώντας περίπου 800.000 περιπτώσεις ετησίως και 100.000 θανάτους από πνευμονική εμβολή. Και σε αυτή την περίπτωση η πρόληψη είναι απαραίτητη.

ΠΟΙΕΣ ΦΛΕΒΙΚΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;

 Οι φλεβικές παθήσεις που φτάνουν συχνότερα στο αγγειολογικό ιατρείο για φλεβολογική αξιολόγηση είναι:

 • χρόνια φλεβική νόσος, που συνήθως ονομάζεται φλεβική ανεπάρκεια
 • κιρσοί των κάτω άκρων
 • φλεβίτιδα και εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (γίνονται συχνότερες ακόμη και σε νεαρή ηλικία λόγω της καθιστικής ζωής, της διαδεδομένης χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού, των συνηθειών καπνίσματος, των συχνών αεροπορικών ταξιδιών κ.λπ.)
 • έλκη των κάτω άκρων

ΠΟΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΧΡΗΖΟΥΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟ;

Οι αρτηριακές παθήσεις που συναντώνται συχνότερα στην αγγειοχειρουργική κλινική είναι:

 • αποφρακτική νόσος των αρτηριών των κάτω άκρων
 • αρτηρίτιδα
 • στένωση καρωτίδας (συμπτωματική και ασυμπτωματική)
 • ανευρύσματα της αορτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΜΦΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Η αγγειολογική ή αγγειακή επίσκεψη απαιτείται για:

 • λεμφοίδημα. Μπορεί να εντοπιστεί στα άνω ή κάτω άκρα (γενικά ασύμμετρα) ή να εντοπιστεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι μια εξελικτική παθολογία και επομένως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. για αυτό το λόγο πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα.
 • λεμφαγγειίτιδα (συχνά βακτηριακής αιτιολογίας)
 • τραυματικές κακώσεις των λεμφικών αγγείων

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΕΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΑΓΓΕΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ;

Κατά την επίσκεψη σε αγγειοχειρουργό, το υπερηχογράφημα Doppler είναι, αναμφίβολα, η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη εξέταση. Μπορεί μάλιστα να ειπωθεί ότι το υπερηχογράφημα Doppler αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Αγγειολογικής Εξέτασης και αποτελεί τη φυσική επέκταση της φυσικής εξέτασης που διενεργεί ο ειδικός στην Αγγειοχειρουργική.

Ένας εξειδικευμένος ιατρός στην Αγγειολογία και Αγγειοχειρουργική είναι σε θέση να σας κατευθύνει τόσο σε προληπτικό όσο και σε επεμβατικό επίπεδο.