Παθήσεις & Θεραπείες

Αρχική / Παθήσεις / Κιρσοί και Ευρυαγγείες

Κιρσοί & Ευρυαγγείες

Σύντομη Περιγραφή: Κιρσοί & Ευρυαγγείες

Είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, λόγω αντιστροφής της φλεβικής ροής, που ονομάζεται σύνδρομο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Μία ήπια μορφή του συνδρόμου αποτελεί η δυσάρεστη, ενοχλητική αισθητική παραμόρφωση, αλλά στην σοβαρότερη μορφή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές  συνέπειες και να οδηγήσει σε απώλεια των άκρων ή ακόμα και της ζωής.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι κιρσοί & οι ευρυαγγείες ;

  • Αίσθηση Βάρους στα πόδια
  • Δυσκολία στην άσκηση-Κόπωση ποδιών
  • Πόνος ή ευαισθησία κατά μήκος της πορείας μιας φλέβας. Ο πόνος  επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια.
  • Κνησμό – Αίσθημα καύσου
  • Ανήσυχα Πόδια
  • Νυχτερινές κράμπες
  • Οίδημα – Πρήξιμο
  • Αλλαγές στο δέρμα
  • Παραισθησίες

Πως γίνεται η διάγνωση για κιρσούς – ευρυαγγείες;

Το Triplex υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της ανεπάρκειας των φλεβών και για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισής της.  

Κιρσοί – Ευρυαγγείες: Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης;

Η θεραπεία της φλεβικής νόσου σήμερα είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και η δυνατότητα εκτέλεσής τους σε εξωνοσοκομειακή βάση, επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν άμεσα, σχετικά ανώδυνα, από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Κιρσοί – Ευρυαγείες: Ποιες είναι αυτές οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές;

Κυρίως είναι η καταστροφή με λέιζερ, ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, μετά από την εφαρμογή τους από έμπειρο αγγειοχειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98%

Προγραμματίστε το ραντεβού σας

Οι παραπάνω επεμβάσεις απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα δεν απαιτούν διανυκτέρευση στο νοσοκομείο περισσότερο από μερικές ώρες. Πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και καταστολή με φαρμακευτικούς παράγοντες που περνά η δράση τους μετά από λίγες ώρες.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία;

Όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις σχετίζονται με κάποιο κίνδυνο. Ωστόσο, οι επεμβάσεις στις φλέβες θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να οφείλεται σε επέμβαση στις φλέβες.

Υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για τις επεμβάσεις αυτές;

Πρακτικά οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κινητικότητα μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα με την επέμβαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακουφιστούν άμεσα από τα συμπτώματα τους. Εξογκώματα, μπλε φλέβες και ευρυαγγείες θα εξαφανιστούν, και συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, η κόπωση, ο πόνος, ο κνησμός, το οίδημα και τα ανήσυχα πόδια συνήθως υποχωρούν αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέγιστο όφελος από την επέμβαση φαίνεται με την πάροδο του χρόνου και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φλέβες θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να εξαφανιστούν εντελώς.

Πόσος χρόνος απαιτείται για ανάρρωση μετά την επέμβαση;

Οι περισσότερες επεμβάσεις απαιτούν την αποφυγή έντονης δραστηριότητας αρχικά, αλλά επιτρέπουν τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε συνήθη δραστηριότητα μετά από μερικές ημέρες. Για τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την επέμβαση συνιστάται να αποφεύγονται η άσκηση, το καυτό μπάνιο και η ανύψωση βαρέων αντικειμένων.

O κύριος Παπασιδέρης είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Π. Γ. Ν. Αττικόν. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται και χειρουργεί σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία στο Μαρούσι και την Καλλιθέα.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας