Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νόσου των αρτηριών. Η νόσος εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες φράσσονται λόγω της συσσώρευσης λιπώδους πλάκας κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων τους. Το παραπάνω, που καλείται αθηροσκλήρωση είναι μια κοινή μορφή αγγειακής νόσου και συχνά οδηγεί σε στεφανιαία νόσο. Οι πλέον γνωστοί και επιβεβαιωμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες για μια τέτοια πάθηση είναι:
· Το κάπνισμα,
· Η υψηλή χοληστερόλη,
· Η υπέρταση,
· Ο διαβήτης και
· Η παχυσαρκία
Η αγγειοπλαστική περιλαμβάνει τη μηχανική διαστολή οποιουδήποτε φραγμένου αγγείου μέσω ενός καθετήρα με μπαλόνι και ενός μεταλλικού stent – εάν είναι απαραίτητο. Οι καθετήρες μπαλονιών είναι μικροσκοπικά άδεια μπαλόνια που φουσκώνονται για να γίνει διαστολή στην περιοχή της στένωσης ή της απόφραξης. Το stent είναι ένας μεταλλικός δικτυωτός σωλήνας που εισάγεται πάνω από ένα μεταλλικό οδηγό σύρμα και τοποθετείται στο σημείο της στένωσης ή της απόφραξης. Τα μεταλλικά stent είναι μόνιμα εμφυτεύματα και λειτουργούν ως μηχανικά στηρίγματα του τοιχώματος του αγγείου που κρατούν το αγγείο ανοιχτό επαναφέροντας την κανονική ροή του αίματος.
Πώς πραγματοποιείται;
Η αγγειοπλαστική διεξάγεται σε ένα εξειδικευμένο χειρουργείο που ονομάζεται εργαστήριο αγγειακού καθετηριασμού. Γίνεται με τοπική αναισθησία, παρουσία αναισθησιολόγου.
Η παρέμβαση γίνεται με την εισαγωγή ενός καθετήρα διαδερμικά με ένα τσίμπημα, με τη βοήθεια υπερήχου. Συνήθως ο νυγμός γίνεται στην βουβωνική χώρα ή στο εσωτερικό του βραχίονα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μια μικρή τομή στην περιοχή. Αυτό θα αποφασιστεί από τον αγγειοχειρουργό ανάλογα με την κατάσταση των αγγείων.
Ο καθετήρας αφού εισαχθεί οδηγείται στην θέση του φραγμένου αγγείου. Μόλις φτάσει εκεί ο αγγειοχειρουργός θα φουσκώσει ο μπαλόνι στην άκρη του καθετήρα για να ανοίξει την απόφραξη. Εάν κριθεί σκόπιμο να μπει ένα stent, αυτό θα τοποθετηθεί την ίδια στιγμή αφού φουσκώσει ο μπαλόνι και βρίσκεται σε πλήρη διαστολή το αγγείο.
Μια αγγειοπλαστική μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες ανάλογα με τη σοβαρότητα και τον αριθμό των αποφράξεων που αντιμετωπίζονται. Εκτός από την ήπια πίεση και την πρόσκαιρη ενόχληση, συνήθως εκτελείται χωρίς να προκαλεί πόνο στον ασθενή. Συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία πάνω από μια ημέρα.
Ποια κατηγορία ασθενών είναι υποψήφιοι για αγγειοπλαστική;
Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με αθηροσκλήρωση είναι υποψήφιοι για αγγειοπλαστική.
Μερικές φορές οι καταστάσεις που προκαλούν μειωμένη ροή αίματος στα αγγεία μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής στη διατροφή και την άσκηση. Η αθηροσκλήρωση μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Πιο σοβαρές ή επίμονες περιπτώσεις απαιτούν αγγειοπλαστική.
Η αγγειοπλαστική μπορεί να είναι ευεργετική για εσάς εάν υποφέρετε από πόνο στα πόδια κατά το περπάτημα ή εάν έχετε περιορισμένη παροχή αίματος στα πόδια σας (ισχαιμία ποδιών).
Η αγγειοπλαστική και το stenting είναι ένας τρόπος για την αποκατάσταση της ροής του αίματος, την ανακούφιση από τον πόνο (πχ διαλείπουσα χωλότητα) που προκαλείται από περιορισμένη ροή αίματος, τη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών και την προστασία του εγκεφάλου από εγκεφαλικά επεισόδια.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης είναι συνήθως περίπου 90-95%, αν και ποικίλλει ανάλογα με την έκταση και την πολυπλοκότητα των αποφράξεων. Η πλειοψηφία των ασθενών εμφανίζει σημαντική κλινική βελτίωση, που σημαίνει ότι ο πόνος τους μειώνεται και τυχόν πληγές στην περιοχή επουλώνονται καλύτερα.
Σε περίπου 10-15% των περιπτώσεων (το ποσοστό εξαρτάται από τη θέση και τη συγκεκριμένη δομή της αρτηρίας), η προσβεβλημένη αρτηρία αποφράσσεται ξανά, γίνεται δηλαδή επαναστένωση. Σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστεί επαναξιολόγηση και ενδεχομένως κριθεί σκόπιμη η επέμβαση εκ νέου.
Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές αλλά περιλαμβάνουν αιμορραγία, μώλωπες και μόλυνση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν κοιλιακή αιμορραγία, η οποία απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο και οι ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μεταγγίσεις αίματος ή και ανοικτή επέμβαση. Είναι πιθανό η αρτηρία να καταστραφεί από το μπαλόνι, προκαλώντας ρήξη του αγγείου, οπότε ο χειρουργός θα τοποθετήσει ένα καλυμμένο stent στο αγγείο για να ελέγξει τυχόν αιμορραγία. Το φούσκωμα του μπαλονιού μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο μικρών θραυσμάτων από το μπλοκάρισμα και το μπλοκάρισμα άλλων μικρότερων αγγείων, με αποτέλεσμα να περιοριστεί ακόμη περισσότερο η ροή του αίματος. Υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος απώλειας άκρου ή εγκεφαλικού, ανάλογα με τη θέση της αρτηρίας στην οποία γίνεται η επέμβαση.