Αρχική / Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Εάν είστε γυναίκα, έχετε πυελικό πόνο για αρκετούς μήνες και ο γυναικολόγος σας έχει αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη αιτία, μπορεί να πάσχετε από χρόνια πυελική συμφόρηση. Αυτή η κατάσταση προκαλείται από μικρές κιρσώδεις φλέβες που αναπτύσσονται στη λεκάνη και μπορεί να είναι πολύ επώδυνη. Ακριβώς όπως οι κιρσοί στα πόδια σας έτσι και οι φλέβες στη λεκάνη αρχίζουν να δυσλειτουργούν.

Αυτό οφείλεται συχνά:

  • στην ηλικία,
  • στην αύξηση βάρους
  • στην εγκυμοσύνη

και μπορεί να προκαλέσει πόνο και έντονη ενόχληση.

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι ένα κοινό πρόβλημα στις γυναίκες (1 στις 3 γυναίκες το αντιμετωπίζει) , αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί λόγω του ότι συνήθως συγχέεται με γυναικολογική πάθηση . Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να έχουν κιρσούς στους γλουτούς, τους μηρούς ή την ευρύτερη κολπική περιοχή και ο πόνος τους μπορεί να αυξηθεί όταν κάθονται ή στέκονται παρατεταμένα σε όρθια στάση.

Η θεραπεία της χρόνιας πυελικής συμφόρησης περιλαμβάνει μια σχετικά απλή και μη επεμβατική διαδικασία με τη χρήση φλεβικού καθετήρα.

Για τη διάγνωση της παρουσίας πυελικής συμφόρησης, οι φλέβες καθετηριάζονται και εγχέεται μια χρωστική ουσία για να μπορέσει ο γιατρός να δει εάν οι φλέβες είναι κιρσώδεις. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται φλεβογράφημα.

Μετά την διαδικασία αυτή, μπορεί να αισθανθείτε ενόχληση για δύο ή τρεις ημέρες καθώς τα αιμοφόρα αγγεία σας επουλώνονται. Κατά τη διάρκεια της επούλωσης, ο γιατρός σας θα συστήσει κάποια παυσίπονα. Μόλις ολοκληρωθεί η επούλωση, περίπου το 80% των γυναικών που υποβάλλονται στη διαδικασία αναφέρουν πλήρη ανακούφιση από τον πυελικό πόνο τους.