Αρχική / Μύθοι και Αλήθειες

Μύθοι και Αλήθειες

  • Τα αγγεία ενός ενήλικα σε ευθεία γραμμή θα μπορούσαν να κυκλώσουν τον πλανήτη μας τουλάχιστον 1,5 φορά.

    ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Αν και τα αγγεία είναι σχετικά μικρά, το δίκτυό τους στο ανθρώπινο σώμα είναι εκπληκτικά μεγάλο.

  • Είναι αλληλένδετη η συστολή και διαστολή τους με τις κλιματολογικές συνθήκες ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Το κυκλοφορικό σύστημα είναι ένας από τους κύριους θερμοστάτες του ανθρώπινου σώματος. Διαστέλλονται λοιπόν στην ζέστη για να απελευθερώσουν θερμότητα και συστέλλονται στο κρύο για να εξισορροπήσουν την απώλεια θερμότητας. Εκτεταμένη έκθεση του οργανισμού σε συνθήκες ψύχους προκαλεί απόφραξη στην κυκλοφορία με καταστροφικές συνέπειες.
  • Η ποσότητα του αίματος που μεταφέρεται στην διάρκεια της ζωής ενός ατόμου μέσω των αγγείων του είναι τεράστια. ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Μέσω των αγγείων η καρδιά ενός ενήλικα αντλεί καθημερινά 2000-2500 λίτρα αίματος.
  • Η παχυσαρκία είναι από τους επιβαρυντικούς παράγοντες για αγγειακές νόσους. ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Σε υπέρβαρους οργανισμούς, επιβαρύνεται η λειτουργία της καρδιάς και άρα υπερλειτουργεί. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος να σταματήσει η ροή μέσω των αιμοφόρων αγγείων είναι υπαρκτός με ότι μπορεί δυνητικά να προκαλέσει μια τέτοια απόφραξη τόσο σε επίπεδο καρδιακών όσο και εγκεφαλικών επιπλοκών.
  • Το κάπνισμα είναι ο κύριος επιβαρυντικός παράγοντας αγγειακών νόσων. ΑΛΗΘΕΥΕΙ. Το κάπνισμα είναι ο ισχυρότερος εξωτερικός παράγοντας για την εμφάνιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Οι καπνιστές έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν ανεύρυσμα σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη προκαλεί σπασμό στις αρτηρίες και αυτό σημαίνει αύξηση των πιέσεων μέσα σε αυτές. Επιπλέον, το κάπνισμα εμποδίζει τις διαδικασίες επούλωσης του αρτηριακού τοιχώματος.
  • H μαύρη σοκολάτα κάνει καλό στα αγγεία. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΕΣΦΑΛΜΕΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη φλαβονοειδών (αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται και στο κόκκινο κρασί) δρα ευεργετικά αποτρέποντας την στένωση των αρτηριών και τον κίνδυνο εμφράγματος. Παράλληλα ωστόσο αυξημένη κατανάλωση αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων και λιπαρών με κίνδυνο αύξησης του βάρους και αντιμετώπισης των συνεπειών λόγω υπέρβαρου
  • Οι κιρσοί είναι ένα καθαρά αισθητικό πρόβλημα. ΜΥΘΟΣ . Οι κιρσοί αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την υγεία. Οι κιρσώδεις φλέβες είναι συνήθως αβλαβείς αλλά μπορεί να είναι πρόδρομοι της φλεβικής νόσου. Εάν οι κιρσοί δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως υπάρχει η απειλή του περιορισμού της κυκλοφορίας στα κάτω άκρα και δημιουργίας θρόμβων. Η θρόμβωση μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία των αγγείων και να οδηγήσει απρόβλεπτα σε πνευμονική εμβολή. 
  • Δεν ενδείκνυται η θεραπεία των κιρσών το καλοκαίρι. ΜΥΘΟΣ. Σίγουρα η θερμοκρασία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει όπως προαναφέραμε την διαστολή και συστολή των αγγείων. Ωστόσο εναπόκειται στην εμπειρία του Αγγειοχειρουργού η θεραπεία ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου.