Αρχική / Γιατί είναι σημαντική η Αγγειοχειρουργική

Γιατί είναι σημαντική η Αγγειοχειρουργική

Η αγγειοχειρουργική είναι μια χειρουργική ειδικότητα που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε απόφραξη, πλάκα η άλλη αρτηριακή η φλεβική πάθηση.

Εστιάζει δηλαδή στο κυκλοφορικό σύστημα, αλλά και στο λεμφικό.

Οι Αγγειακές παθήσεις είναι εν δυνάμει απειλητικές για οποιονδήποτε ασθενή.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου είναι οι κάτωθι:

  • Κληρονομικότητα
  • Ηλικία
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
  • Υπέρταση
  • Καθιστική ζωή
  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Αλκοολισμός
  • Διαβήτης

Κάποιες παθήσεις ενδεχομένως χρειάζονται συνολικότερη αντιμετώπιση και συνεργασία ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων (καρδιολόγο/ καρδιοχειρουργό/ αγγειολόγο/ αγγειοχειρουργό / νευροχειρουργό) όπως οι εξής:

  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος και τροφοδοτείται απευθείας από την καρδιά. Το ανεύρυσμα είναι μια ανώμαλη διάταση του τοιχώματος της αορτής και αναστέλλει την ομαλή ροή του αίματος σε όλα τα όργανα της κοιλιακής χώρας και στα κάτω άκρα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αιφνίδια ρήξη του που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

  • Στεφανιαία νόσος

Η αθηροσκλήρωση είναι ο σχηματισμός άκαμπτων πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες αποφράσσουν και στενεύουν (και) τις στεφανιαίες αρτηρίες προκαλώντας στεφανιαία νόσο. Συνήθως, ασθενείς με πλάκες στις περιφερικές αρτηρίες μπορεί να έχουν και στις στεφανιαίες.

  • Αρτηριοφλεβικό συρίγγιο (Arteriovenous Fistula DAVF)

Είναι η ανώμαλη σύνδεση αγγείων μέσα στους ιστούς που περιβάλλουν τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό στις οποίες μια ή περισσότερες αρτηρίες συνδέονται απ’ ευθείας με μια ή περισσότερες φλέβες ή φλεβώδεις κόλπους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι Αγγειοχειρουργικής;

Πολλές αγγειοχειρουργικές μέθοδοι είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία οποιασδήποτε αγγειακής νόσου και μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ευρέως στα ακόλουθα:

Ενδαγγειακή χειρουργική

Είναι ένα ελάχιστα επεμβατικό είδος χειρουργικής κατά την οποία ένας καθετήρας (ένας μικρός εύκαμπτος σωλήνας) τοποθετείται υπό την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού για να φτάσει και να επιδιορθώσει την περιοχή στην οποία εστιάζεται η πάθηση.

Αγγειοπλαστική με ή χωρίς στεντ

Κατά τη διάρκεια αυτής, ο χειρουργός εισάγει ένα μπαλόνι μέσω μιας αρτηρίας στη βουβωνική χώρα στη στενή αρτηριακή περιοχή χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα. Στη συνέχεια, η αρτηρία διευρύνεται φουσκώνοντας το μπαλόνι. Περιστασιακά, εμφυτεύεται επίσης ένα στεντ (μεταλλικός σωλήνας ή  πλέγμα) για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της διάνοιξης με το μπαλόνι και να αποτραπεί περαιτέρω στένωση της αρτηρίας μετά την επέμβαση.

Ενδοαυλική Αθηρεκτομή

Η ενδοαυλική αθηρεκτομή είναι μια σύγχρονη τεχνική, διάνοιξης των «βουλωμένων» αρτηριών, όπου αφαιρείται σημαντικό ποσοστό αθηρωματικής πλάκας από περιοχές όπου λιγοστεύει σημαντικά ή σταματά εντελώς η αιματική ροή. Ένας εξειδικευμένος καθετήρας με αιχμηρό άκρο λεπίδας τοποθετείται σε μια αρτηρία προκειμένου να αφαιρεθεί η πλάκα από το αιμοφόρο αγγείο.

Αρτηριοφλεβικό μόσχευμα

Όταν χρειάζεται αιμοκάθαρση και δεν μπορεί να γίνει φίστουλα δηλαδή ένωση της αρτηρίας και της φλέβας του ασθενούς, τότε διερευνούμε την πιθανότητα να τοποθετήσουμε ένα μόσχευμα, συνήθως στο χέρι του ασθενούς, ώστε η αιμοκάθαρση να διενεργείται από αυτό. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα μόσχευμα συνθετικού σωλήνα τοποθετείται μεταξύ μιας αρτηρίας και μιας κύριας φλέβας στην περιοχή της μασχάλης ή του αγκώνα για να κατασκευαστεί ένας υδατοστεγής κύλινδρος.

Θρομβεκτομή

Χρησιμοποιώντας έναν καθετήρα για αναρρόφηση του θρόμβου αίματος ή για μηχανική θρομβεκτομή, ο αγγειοχειρουργός προσεγγίζει μια φλέβα ή αρτηρία που περιέχει θρόμβο αίματος.

Επέμβαση αγγειακής παράκαμψης

Σε αυτήν , αντικαθίσταται το χαλασμένο/ φραγμένο τμήμα μιας αρτηρίας με συνθετικό μόσχευμα ή τμήμα υγιούς αγγείου (συνήθως φλέβας) από άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς .Αυτή είναι μια ανοιχτή επέμβαση που απαιτεί μεγάλες χειρουργικές τομές, μεγαλύτερη νοσηλεία και μετεγχειρητική φροντίδα.