Αρχική / 6 Μύθοι και Aλήθειες για τους κιρσούς

6 Μύθοι και Aλήθειες για τους κιρσούς

  1. Οι κιρσοί μου – εκτός από το αισθητικό σκέλος- δεν με επηρεάζουν, επομένως δεν χρειάζομαι θεραπεία.

Επειδή δεν προκαλούν όλες οι φλέβες ενόχληση, ένα από τα πρώιμα προειδοποιητικά σήματα που πρέπει να αναζητήσετε είναι η εμφάνιση. Αυτό εκδηλώνεται με ασυνήθιστες σκούρες μοβ ή μπλε φλέβες ή αποχρωματισμό του δέρματος, που πιθανότατα προκαλείται από φλεβική παλινδρόμηση. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται καθώς το αίμα συγκεντρώνεται κάτω από το δέρμα, δημιουργώντας ερυθρότητα. Αυτή η χρωματική αλλαγή είναι συνήθως με τη μορφή μιας κοκκινοκαφέ εμφάνισης γνωστής ως χρώση αιμοσιδερίνης.

Είναι επίσης πιθανόν να έχουμε διογκωμένες φλέβες.

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως κνησμός, πόνος, βαριά πόδια, πληγές, λοιμώξεις και φλεβικό έλκος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα που αγνοούνται μπορεί να εξελιχθούν σε απειλητικές για τη ζωή διαταραχές όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT) ή πνευμονική εμβολή.

  • Οι κιρσοί μου μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς να πάω απαραίτητα σε γιατρό.

Οι φυσικές θεραπείες στο σπίτι μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των κιρσών. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο ιατρικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελαττωματικών φλεβικών βαλβίδων.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής όπως η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να βοηθήσει.

Βάλτε το σώμα σας σε κίνηση. Η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και, ως αποτέλεσμα, να συμβάλει σε υγιέστερες φλέβες. Είτε το επάγγελμά σας απαιτεί να κάθεστε ή να στέκεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους, η άσκηση του σώματός σας κάθε μέρα είναι ζωτικής σημασίας.

Τα παραπάνω είναι ωστόσο στο πλαίσιο των γενικών συμβουλών υγείας και αφορούν ένα ευρύ πλαίσιο παθήσεων , καρδιαγγειακών, αγγειολογικών, νευρολογικών, ορθοπεδικών κλπ.

Πιο συγκεκριμένα ένας αγγειολόγος θα μπορεί να αξιολογήσει αν οι κιρσοί χρήζουν θεραπείας λόγω ελαττωματικών φλεβών ή να δώσει κάποιες απλές πρακτικές οδηγίες για να διατηρήσετε την υγεία των φλεβών και των αγγείων σας.

  • Οι κιρσοί μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο χειρουργικά.

Για πολλά χρόνια, η χειρουργική επέμβαση ήταν το κύριο μέσο για την αντιμετώπιση των κιρσών.

Στην πραγματικότητα αφαιρούνταν η κεντρική φλέβα που προκαλούσε τη δημιουργία των κιρσών.

Όμως, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, οι θεραπείες των κιρσών δεν απαιτούν πλέον χειρουργική επέμβαση και παρατεταμένη νοσηλεία.

Ένας εξειδικευμένος αγγειοχειρουργός μπορεί να σας ενημερώσει για τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στην θεραπεία των κιρσών.

  • Η θεραπεία για κιρσούς είναι βασανιστικά επώδυνη.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι ασθενείς θεωρούν ότι θα χρειαστούν τομές, επειδή οι παλιές τυπικές θεραπείες για τους κιρσούς συνεπάγονταν εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση. Όμως όπως είπαμε, είναι πλέον διαθέσιμες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.

Η θεραπεία με laser μπορεί να μην θεωρείται ευχάριστη αλλά σίγουρα δεν είναι επώδυνη.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές σκληροθεραπείας και ιατρικής κόλλας μπορεί να σας δώσουν την ίδια αίσθηση όπως ένας εμβολιασμός ή μια εξέταση αίματος.

  • Οι κιρσοί θα εμφανιστούν ξανά μετά την θεραπεία.

Η εμπειρία του αγγειοχειρουργού σας αποτελεί το κύριο συστατικό επιτυχίας της θεραπείας. Οι κιρσοί συνήθως εξαλείφονται οριστικά.

Ενδεχόμενη επανεμφάνιση κιρσών αφορά ως επι το πλείστον άλλη παθολογική φλέβα , η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη θεραπεία εγκαίρως.

  • Θα χρειαστεί να πάρω μερικές μέρες άδεια για να ξεκουραστώ.

Οι ασθενείς που αναρρώνουν από παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερις εβδομάδες.

Όμως, με την ανάπτυξη ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών, μπορούν πλέον να αναμένουν άμεση αποκατάσταση και μηδενική νοσηλεία.

Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι δυνατά εφόσον ο συνολικός χρόνος ταξιδιού δεν υπερβαίνει τις πέντε ώρες.

Οι κάλτσες συμπίεσης πρέπει να φοριούνται για τουλάχιστον πέντε ημέρες ώστε να βοηθήσουν στη διαδικασία επούλωσης.