Αρχική / Κιρσοί , συμπτώματα και θεραπεία

Κιρσοί , συμπτώματα και θεραπεία

Το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού αναφέρει ενόχληση από αχνές πράσινες φλέβες έως και διογκωμένα δίκτυα αιμοφόρων αγγείων που πονάνε και προκαλούν αίσθημα τοπικού καύσου τακτικά. Ως επί το πλείστον, οι κιρσοί μπορεί να είναι αβλαβείς, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η βλάβη των φλεβών συνδέεται με σοβαρότερες παθήσεις.

Πώς αναπτύσσονται οι κιρσοί;

Οι φλέβες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά αίματος πλούσιου σε οξυγόνο από όλο το σώμα, πίσω στην καρδιά. Ωστόσο, όταν οι βαλβίδες των φλεβών ή τα τοιχώματα των φλεβών καταστραφούν, μπορεί αρχικά να δημιουργήσουν αιμοδυναμικά προβλήματα και εν τέλει να οδηγήσουν σε Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Εκτός από το πρήξιμο και τον αποχρωματισμό του δέρματος, ένα από τα συμπτώματα είναι οι κιρσοί. Όταν το αίμα δεν είναι σε θέση να ρέει πίσω στην καρδιά, αρχίζει να παλινδρομεί ή να λιμνάζει, σχηματίζοντας διογκωμένα αγγεία που τα γνωρίζουμε όλοι ως κιρσούς.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο σχηματίζονται κιρσοί είναι δυστυχώς εκτός δικού μας ελέγχου. Τόσο η μητρική όσο και η πατρική γενετική παίζουν σημαντικό παράγοντα στην ευαλωτότητά σας στη φλεβική νόσο. Το μοναδικό γενετικό σας προφίλ καθορίζει τη δύναμη των τοιχωμάτων των φλεβών, των βαλβίδων και της μυϊκής σας πυκνότητας. Όλα αυτά παρέχουν υποστήριξη στο κυκλοφορικό σας σύστημα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία. Η ηλικιακή φθορά και η διαδικασία γήρανσης έχει ως αποτέλεσμα τη φθορά των αιμοφόρων αγγείων και των βαλβίδων των φλεβών που ρυθμίζουν την υγιή ροή του αίματος. Όταν συμβεί αυτό, οι ελαττωματικές βαλβίδες αρχίζουν να επιτρέπουν σε μικρές ποσότητες αίματος να ρέουν πίσω και να παλινδρομούν στις φλέβες σας αντί να επιστρέφουν στην καρδιά.

Πότε πρέπει να λάβετε θεραπεία για τους κιρσούς σας:

Τα συμπτώματα γίνονται συχνότερα.

Αυτός είναι ένας γενικός εμπειρικός κανόνας για όλες τις παθήσεις. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν να επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η ανάπτυξη πιο σοβαρών προβλημάτων.

Οι κιρσοί φέρουν μια σειρά συμπτωμάτων όπως πόνους και οίδημα, αίσθημα καύσου, κνησμό στα πόδια και κόπωση στους μύες. Εάν διαπιστώσετε ότι αυτά τα συμπτώματα γίνονται πιο συχνά, πιο σοβαρά όταν εμφανίζονται ή αναπτύσσετε νέα συμπτώματα μαζί με τα τρέχοντα, τότε είναι έγκαιρο σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο Αγγειολόγο/ Αγγειοχειρουργό και να ενημερωθείτε άμεσα για την καλύτερη δυνατή θεραπεία με βάση και το ιατρικό ιστορικό σας.

Τρόπος ζωής και σχετικά θέματα υγείας

Υπάρχουν στιγμές που μπορούμε να σκεφτούμε τα θέματα υγείας ως μεμονωμένα προβλήματα. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι ασθένειες, τα θέματα και η γενική υγεία μας είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Η υγεία των φλεβών στα πόδια μπορεί να επηρεάσει και να επηρεαστεί από τη διατροφή μας, τη μυϊκή μας φυσική κατάσταση και άλλες καταστάσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τον διαβήτη, την αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), αναπνευστικές παθήσεις και άλλα.

Εάν είστε υπέρβαροι, καπνιστές ή έχετε προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη ροή του αίματος σας, όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, αιμορροφιλία ή κάτι άλλο, τότε οι κιρσοί μπορεί να αποτελέσουν έναν απόλυτα σοβαρό κίνδυνο για εσάς. Η έγκαιρη λήψη θεραπείας είναι επιτακτική.


Αισθητική και εμφάνιση

Οι κιρσοί μπορεί να φαίνονται αντιαισθητικοί και δυσάρεστοι, με διογκωμένες φλέβες σε πράσινους και μπλε τόνους να φουντώνουν στα πόδια. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι καθαρά αισθητικό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου. Όταν η φυσική σας εμφάνιση αλλάζει από παράγοντες που δεν μπορείτε πάντα να ελέγξετε, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ευθύνεται για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας.

Είναι σημαντικό να μην υποτιμάμε το πώς νιώθουμε για το σώμα μας. Και ενώ η θετική εικόνα του σώματος δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο θέμα μας, η αφαίρεση αυτών των φλεβών μπορεί να ωφελήσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ως εκ τούτου, σίγουρα αξίζει να εξεταστεί και από αισθητικής πλευράς/ αποκατάστασης.

Τι μπορεί να συμβεί όταν οι κιρσοί παραμένουν χωρίς θεραπεία;

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε εάν έχετε κιρσούς είναι ότι πρόκειται για διαταραχή του κυκλοφορικού. Οι μικροσκοπικές βαλβίδες στις φλέβες σας που υποτίθεται ότι κρατούσαν το αίμα να ρέει προς την καρδιά είναι κατεστραμμένες. Αυτό οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή CVI. Ως αποτέλεσμα, με την πάροδο του χρόνου η κυκλοφορία σας μπορεί να γίνεται όλο και χειρότερη, προκαλώντας αλλαγές στο χρώμα και την υφή των ποδιών σας.

Το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να γίνεται καφέ και να γίνεται πιο εύθραυστο και επομένως πιο ευαίσθητο σε τραυματισμούς. Μικρές γρατζουνιές μπορεί να μετατραπούν σε ανοιχτές πληγές που αιμορραγούν. Αυτά ονομάζονται φλεβικά έλκη και δεν ανταποκρίνονται στην τοπική θεραπεία και αρνούνται να επουλωθούν. Το 70% όλων των φλεβικών ελκών οφείλονται σε κιρσούς, που προκαλούνται από ένα είδος «φαινόμενου ντόμινο». Οι κιρσοί οδηγούν σε παλινδρόμηση, η οποία οδηγεί σε φλεβική υπέρταση και εξασθενημένη μικροκυκλοφορία. Αυτό στη συνέχεια οδηγεί σε αποκρίσεις των ιστών καθώς το δέρμα που καλύπτει τις φλέβες αποτυγχάνει να πάρει το οξυγόνο που χρειάζονται. Το αποτέλεσμα είναι ένα αιμορραγικό έλκος δέρματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Το Triplex υπερηχογράφημα είναι η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της ανεπάρκειας των φλεβών και για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισής της. 

Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης;

Η θεραπεία της φλεβικής νόσου σήμερα είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και η δυνατότητα εκτέλεσής τους σε εξωνοσοκομειακή βάση, επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν άμεσα, σχετικά ανώδυνα, από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Ποιες είναι αυτές οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές;

Κυρίως είναι η καταστροφή με λέιζερ, ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, μετά από την εφαρμογή τους από έμπειρο αγγειοχειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98%

Οι παραπάνω επεμβάσεις απαιτούν παραμονή στο νοσοκομείο;

Σχεδόν όλες οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται σήμερα δεν απαιτούν διανυκτέρευση στο νοσοκομείο περισσότερο από μερικές ώρες. Πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία και καταστολή με φαρμακευτικούς παράγοντες που περνά η δράση τους μετά από λίγες ώρες.

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τη θεραπεία;

Όλες οι ιατρικές παρεμβάσεις σχετίζονται με κάποιο κίνδυνο. Ωστόσο, οι επεμβάσεις στις φλέβες θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλού κινδύνου. Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί θάνατος που να οφείλεται σε επέμβαση στις φλέβες.

Υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας για τις επεμβάσεις αυτές;

Πρακτικά οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κινητικότητα μπορούν να υποβληθούν στην επέμβαση ανεξαρτήτως ηλικίας.

Θα υποχωρήσουν τα συμπτώματα με την επέμβαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς θα ανακουφιστούν άμεσα από τα συμπτώματα τους. Εξογκώματα, μπλε φλέβες και ευρυαγγείες θα εξαφανιστούν, και συμπτώματα όπως το αίσθημα βάρους, η κόπωση, ο πόνος, ο κνησμός, το οίδημα και τα ανήσυχα πόδια συνήθως υποχωρούν αμέσως μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το μέγιστο όφελος από την επέμβαση φαίνεται με την πάροδο του χρόνου και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φλέβες θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να εξαφανιστούν εντελώς.

Για να κλείσετε μια επίσκεψη και να συζητήσετε το πρόγραμμα θεραπείας μας, καλέστε στο +30 6933 425 152 ή επικοινωνήστε μέσω της σελίδας μας Χρήστος Π. Παπασιδέρης – Αγγειοχειρουργός MD, PhD | Online Ραντεβού – Χρήστος Π. Παπασιδέρης – Αγγειοχειρουργός MD, PhD (aggeiakaiygeia.gr)