Αρχική / Κιρσοί και Ευρυαγγείες

Κιρσοί και Ευρυαγγείες

4 χρήσιμες συμβουλές για όμορφα και υγιή πόδια

Oι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ανήκουν στην κατηγορία των συχνότερων παθήσεων που παρουσιάζουν τα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο φύλο, με 1 στις 5 γυναίκες να ταλαιπωρούνται με φλεβική ανεπάρκεια, σε αντίθεση με τους άνδρες, που το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1 στους 10

Tι συμβαίνει όμως, πραγματικά, με τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες; Είναι απλά κάποια αντιαισθητικά σημάδια στα πόδια μας ή μήπως είναι κάτι παραπάνω, το οποίο χρήζει ιατρικής συμβουλής;

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, λόγω αντιστροφής της φλεβικής ροής, που ονομάζεται σύνδρομο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Μια ήπια μορφή του συνδρόμου αποτελεί η δυσάρεστη, ενοχλητική αισθητική παραμόρφωση αλλά στη σοβαρότερη μορφή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες και να οδηγήσει σε απώλεια των άκρων ή ακόμα και της ζωής.

Τα εμφανή συμπτώματα είναι η αίσθηση βάρους στα πόδια, η δυσκολία στην άσκηση, η κόπωση, ο πόνος ο οποίος επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται βάζοντας ψηλά τα πόδια, ο κνησμός και το αίσθημα καύσου, τα ανήσυχα πόδια, οι νυχτερινές κράμπες, το οίδημα – πρήξιμο, οι αλλαγές στο δέρμα, παραισθησίες κ.ά.

Πώς προκαλούνται

Οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες είναι πολλές και μπορεί να δρουν συνδυαστικά, όπως για παράδειγμα, η κληρονομική προδιάθεση ενώ άλλοι παράγοντες, οι οποίοι δρουν καταλυτικά σ’ αυτές τις παθήσεις είναι η πολύωρη ορθοστασία, οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση) και η προχωρημένη ηλικία. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες, ο οποίος οδηγεί στην εμφάνισή τους, είναι ο τρόπος ζωής και η καθημερινότητά μας που χαρακτηρίζεται από έλλειψη κίνησης, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής και της ένδυσης, που καταπονούν, το φλεβικό μας σύστημα.

Ο τρόπος της διάγνωσης είναι απλός, εύκολος και ανώδυνος και γίνεται με το triplex υπερηχογράφημα. Με το triplex, ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τη ροή και την ταχύτητα του αίματος στο αγγείο, αλλά και την πορεία, το μέγεθος και τον βαθμό της στένωσης, εάν υπάρχει. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται μόνο από ιατρό, ο οποίος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, και συνήθως, λαμβάνει χώρα σε διαγνωστικό κέντρο, νοσοκομείο ή και ιατρείο.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της φλεβικής νόσου, σήμερα, είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και η δυνατότητα εκτέλεσής τους σε εξωνοσοκομειακή βάση, επιτρέπουν σ’ όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα, άμεσα, σχετικά ανώδυνα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Συνήθης θεραπεία είναι η καταστροφή με λέιζερ ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σ’ αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία, επίσης, σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, μετά από την εφαρμογή τους από έμπειρο αγγειοχειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98%.

Χρήσιμες συμβουλές

Είναι, πλέον, δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε πολύ γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς καθημερινότητας, με αποτέλεσμα, να αφήνουμε πίσω σημαντικά θέματα, όπως αυτό της υγείας μας. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε 4 απλές συμβουλές, οι οποίες όμως, θα φανούν πολύ χρήσιμες, για την καλή υγεία των ποδιών σας:

  1. Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ο οποίος με μια εξέταση triplex, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο του φλεβικού συστήματος.
  2. Είναι γνωστό, ότι τα ψηλά τακούνια κολακεύουν το πόδι και αποτελούν ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ των γυναικών. Παρ’ όλα αυτά, φροντίστε να μην τα φοράτε σε καθημερινή βάση για πολλές ώρες και προσπαθήστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας, όσο το δυνατόν, περισσότερο.
  3. Αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία, εκεί που αυτή δεν είναι απαραίτητη
  4. Η άσκηση και το περπάτημα αποτελούν μια πρώτης τάξης σωματική άσκηση, ιδιαίτερα για όσους κάνουν καθιστική ζωή, με πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τα πόδια αλλά για τη συνολική υγεία μας. Μεταξύ άλλων, συντελούν στην αύξηση της παραγωγής ενδορφινών στον οργανισμό, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κούρασης, στη μείωση του κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος μέσα από την αύξηση του καρδιακού ρυθμού και τις κυκλοφορίας του αίματος, κ.ά.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν το καλοκαίρι, που είναι προ των πυλών, ως μια αφορμή για να φροντίσουμε τον εαυτό μας, την υγεία μας, αλλά και την εμφάνιση των ποδιών μας, ακολουθώντας τις παραπάνω, απλές συμβουλές.

O κύριος Παπασιδέρης – Αγγειοχειρουργός είναι επιστημονικός συνεργάτης στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Π. Γ. Ν. Αττικόν. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται και χειρουργεί σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία στο Μαρούσι και την Καλλιθέα.