“Στα τόσα χρόνια που ασκώ το λειτούργημα του Ιατρού είναι πολλά τα περιστατικά στα οποία θα μπορούσα να αναφερθώ. Ο χειρουργός καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις.  Αυτό που θυμάμαι περισσότερο είναι ο τρόπος που καθημερινά οι ασθενείς δείχνουν την ευχαρίστησή  τους και την ευγνωμοσύνη τους”.

Στην οικογένειά του, έχοντας πατέρα πολιτικό μηχανικό, μεγάλωσε με τη λογική πως θα πρέπει και αυτός να ακολουθήσει το ίδιο. Στο Γυμνάσιο όμως όπου άρχισε να διδάσκεται τη Βιολογία, αποφάσισε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την Ζωή και τα έμβια όντα και όχι με τα υλικά που χρειάζονται για τις κατασκευές. Έτσι ο Χρήστος Παπασιδέρης ακολούθησε την αγγειοχειρουργική.

“Η συγκεκριμένη ειδικότητα αρχικά ασχολείται με την αιμάτωση, η οποία ακολουθεί τους φυσικούς νόμους της ροή των υγρών. Επίσης αφορά όλο το σώμα, όλα τα όργανα και όχι ένα τμήμα του ανθρώπινου οργανισμού.  ‘Έτσι ο Αγγειοχειρουργός έχει μία πλήρη εικόνα των λειτουργιών του ανθρώπου και στόχος του είναι η συνολική αποκατάσταση της υγείας” εξηγεί.

Ο κ. Παπασιδέρης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης “La Sapienza.” Κατά τη διάρκεια της ειδικότητας του εργάστηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στο Κωνσταντοπούλειο Γ. Ν. Ν. Ιωνίας «Αγία Όλγα» και στο Πανεπιστημιακό Γ. Ν. Αλεξανδρούπολης. Είναι διδάκτωρ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου με θέμα ¨‘Αγγειοχειρουργική: ενδαγγειακές τεχνικές’. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου HeinrichHeinle στο Duesseldorf της Γερμανίας.

 

Έχει διδάξει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του μαθήματος ‘Αγγειοχειρουργική’, έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες και έχει αρκετές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε διεθνή αναγνωρισμένα περιοδικά. Επίσης, ως άριστος γνώστης ιατρικών υπολογιστικών εφαρμογών, έχω οργανώσει βάση δεδομένων – Vascular Database  Αγγειοχειρουργικής.

 

Επιπλέον είναι Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επαγγελματικής Ένωσης Αγγειοχειρουργών και μέλος της Αγγειολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Αγγειοχειρουργικής Εταιρείας. Τέλος είναι Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ ( ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ) και τέλος είμαι Πρόεδρος της δικής του εταιρείας “Αγγεία και Υγεία”

 

Ο στόχος του “ευ ζην”

Η φιλοσοφία του είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περίθαλψης, ώστε οι άνθρωποι να ζουν καλά- ευ ζην- χωρίς προβλήματα, να ζουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους επιτρέπεται βάση της γονιδιακής τους υπογραφής και η ζωή τους να είναι μία μακροχρόνια νεότητα.

 

Πόσο εύκολος είναι όμως ο παραπάνω στόχος; “Ζούμε σε μία χώρα με όλο και λιγότερα κονδύλια για την υγεία. Οι άνθρωποι λόγω της ανέχειας δεν μπορούν να έχουν τη σωστή περίθαλψη σήμερα και αναγκάζονται να παραμελούν τον εαυτό τους, την υγεία τους” σημειώνει ο ιατρός.

 

Οι προκλήσεις δεν λείπουν φυσικά. Όπως λέει ο κ. Παπασιδέρης, οι επιστήμονες στην Ελλάσα έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα του brain drain. “Δεν μπορούμε να βρούμε συνεργάτες για να αναπτύξουμε τις ιδέες μας λόγω της μετανάστευσης των άξιων επιστημόνων. Επίσης και να απορρίπτουμε τις προσφορές που μας δίνονται για να αναπτυχθούμε εκτός Ελλάδος” υπογραμίζει.  

 

Η εταιρεία έχει αρκετά ιατρεία στα οποία διενεργείται ένας πλήρης διαγνωστικός έλεγχος σε σχέση με τις παθήσεις των αγγείων αρχικά με τη καταγραφή λεπτομερούς ατομικού και κληρονομικού ιστορικού, εν συνεχεία  με την κλινική εξέταση καθώς και τον απεικονιστικό έλεγχο (Doppler και Triplex Αγγείων ). Στο πλαίσιο της θεραπείας των παθήσεων και ανάλογα την πάθηση δίδεται είτε μία συντηρητική αγωγή είτε προτείνεται χειρουργική επέμβαση.  

 

Με κλασσική μέθοδο

-Αποκατάσταση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

-Ενδαρτηρεκτομή Καρωτίδας

-Κεντρικό-Περιφερικές  Αρτηριακές Παρακάμψεις (ByPass)

-Μείζων Σαφηνεκτομή Κάτω Άκρου (Κιρσοί-Κιρσεκτομή)

 

Με ενδαγγειακή μέθοδο

-Ενδαγγειακή Αποκατάσταση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής (EVAR)

-Αγγειοπλαστική-Stenting Καρωτίδας

-Αγγειοπλαστική-Stenting Περιφερικών Αγγείων

 

Στα άμεσα σχέδιά του είναι η ανάπτυξη της εταιρείας με τους παρακάτω άξονες

  1. Παροχή Σύγχρονων Ιατρικών Υπηρεσιών σε ασθενείς με τα βέλτιστα αποτελέσματα, η οποία πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται.
  2. Ανάπτυξη μιας υγιούς επιχείρησης όπου θα συμβάλει όσο πιο πολύ γίνεται στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
  3. Προσφορά εργασίας σε νέους ανθρώπους με όρεξη για αποτελεσματική δουλειά ώστε να τους εμφυσήσει τη χαρά στην εργασία για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

 

Ο ιατρός, όπως παραδέχεται, εργάζεται κατά μέσο όρο γύρω στις 14 ώρες την ημέρα. Όμως προσπαθεί πάντα να βρίσκει χρόνο- κυρίως τις Κυριακές και τις αργίες- για ψυχική και σωματική ξεκούραση κάνοντας εκδρομές σε θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και με την ενασχόληση του με τη φιλοσοφία και τις νομικές επιστήμες.