Ανεύρισμα Κοιλιακής Αορτής / Συχνές ερωτήσεις

Πως μπορώ να μάθω αν πάσχω από ανεύρισμα κοιλιακής αορτής;

Εάν είστε αδύνατος και πάσχετε από ένα μέτριο ή μεγάλης διαμέτρου ανεύρισμα κοιλιακής αορτής, τότε είναι πιθανόν να βιώσετε ένα αίσθημα «παλλόμενης καρδιάς», βαθιά στην κοιλιά γύρω από τον αφαλό. Οι περισσότεροι ασθενείς το ανακαλύπτουν τυχαία, μέσω ιατρικών απεικονιστικών εξετάσεων που έγιναν με κάποια άλλη αφορμή (π.χ. υπέρηχο ή αξονική, μαγνητική ή ακόμα και ακτινογραφία κοιλίας). Εάν είστε άνω των 55 ή 65 ετών, με σχετικό οικογενειακό ιστορικό, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε, άμεσα, το ιατρό σας και να κάνετε ένα υπερηχογράφημα, το οποίο είναι ασφαλές, γρήγορο και ανώδυνο.

Είναι το ανεύρισμα κοιλιακής αορτής μια «ωρολογιακή βόμβα», έτοιμη να εκραγεί στη κοιλιά μου;

Και βέβαια όχι. Τα ανευρίσματα κοιλιακής αορτής αναπτύσσονται με αργό ρυθμό, μερικά χιλιοστά ανά έτος, όταν όμως πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων:

  • Τήρηση των προγραμματισμένων ραντεβού με τον θεράπων ιατρό.
  • Πλήρης συμμόρφωση με την ιατρική θεραπεία και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που σας έχουν συσταθεί.

Σε ασθενείς με ανεύρισμα μικρότερο από 5.5cm., ο κίνδυνος ρήξης για τον επόμενο χρόνο είναι μικρότερος από 1% και ακόμη μικρότερος για ανευρίσματα κάτω από 4.4 cm. Σε αυτήν την περίπτωση και λόγω του ελάχιστου ποσοστού ρήξης, δε συνίσταται η χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα, σε ασθενείς με ανεύρισμα από 5.5cm έως 7cm. ο κίνδυνος ρήξης είναι περίπου 10%, ενώ σε εκείνους με ανεύρυσμα μεγαλύτερο από 7cm είναι περίπου 33%, ανά έτος. Πρακτικά, η χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να αποφασιστεί όταν το ανεύρυσμα υπερβεί τα 5cm, ενώ όταν πλέον υπερβεί τα 5.5cm. καλό είναι να προγραμματιστεί, άμεσα, η αντιμετώπισή του.

Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Η τακτική άσκηση συνιστάται χωρίς σημαντικούς περιορισμούς. Αποφύγετε να σπρώχνετε, να τραβάτε ή να σηκώνετε οτιδήποτε άνω των 15-20 κιλών, καθώς επίσης και τα αθλήματα όπου έρχεστε σε στενή επαφή / σύγκρουση με αντικείμενα ή άλλα άτομα.

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση αποτελεί την καταλληλότερη λύση για όλους;

Ακόμη και αν η συγκεκριμένη μέθοδος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και προτιμάται ως τεχνική, για την πλειοψηφία των ασθενών, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Η ενδαγγειακή αποκατάσταση, σε αντίθεση με την ανοιχτή χειρουργική, βασίζεται στα ανατομικά χαρακτηριστικά του ανευρίσματος. Η υπέρβαση των ορίων και των δυνατοτήτων της ενδαγγειακής τεχνικής, μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές επανεπεμβάσεις και τελικά σε ανοιχτή αποκατάσταση, που πλέον θα είναι αρκετά πολυπλοκότερη. Ο Αγγειοχειρουργός, ως ο μόνος ειδικός που έχει εκπαιδευτεί και στις ανοιχτές και στις ενδαγγειακές τεχνικές θα σας καθοδηγήσει προς την καλύτερη επιλογή.

Μπορεί το ανεύρισμα να επανεμφανιστεί ενώ έχω ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση;

Όταν ένα τμήμα της αορτής αποκατασταθεί χειρουργικά, το ανεύρισμα έχει αφαιρεθεί και δεν αναπτύσσεται ξανά στην ίδια θέση. Σπάνια και έπειτα από την πάροδο πολλών ετών, ενδέχεται να δημιουργηθεί νέο ανεύρισμα σέ ένα από τα υπόλοιπα τμήματα της αορτής (π.χ. στην θωρακική αορτή ή ακριβώς πάνω από τη θέση που έχει «τοποθετηθεί» το μόσχευμα). Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος σε ασθενείς με εκ γενετής ασθένειες των αγγείων, όπως το σύνδρομο Marfan. Το ανεύρισμα σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε ενδαγγειακή αποκατάσταση, έχει «αποκλειστεί» από την κυκλοφορία, αλλά αυτό το τμήμα της αορτής δεν αφαιρείται ούτε αντικαθίσταται. Επιπρόσθετα, το ενδαγγειακό μόσχευμα, δε δύναται να μετακινηθεί, εκτός σπανίων περιπτώσεων. Τότε, το ανεύρισμα αρχίζει να δέχεται την πίεση του αίματος και μεγαλώνει ξανά.

Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από την ενδεχόμενη εμφάνιση Αορτικού Κοιλιακού Ανευρίσματος;

Η προσεκτική διατροφή, η άσκηση, η αποφυγή καρδιαγγεικών παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του σακχαρώδη διαβήτη με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προφυλάξουν από την ανάπτυξη του. Προληπτικά επίσης, μπορεί να πραγματοποιείται έλεγχος για την ανακάλυψη της παρουσίας ασυμπτωματικών Αορτικών Κοιλιακών Ανευρισμάτων σε ασθενείς μεγαλύτερους των 65 ετών, ή σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου. Ο έλεγχος γίνεται με υπερηχογράφημα κοιλίας, εξέταση ανώδυνη και σχετικά εύκολα πραγματοποιήσιμη. Σύμφωνα, λοιπόν με τα παραπάνω και με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, όλοι οι ασθενείς που είχαν αορτικό ανεύρισμα και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν υποβληθεί σε ενδαγγειακή αποκατάσταση, θα πρέπει να υποβάλλονται, τακτικά, σε απεικονιστικές εξετάσεις με υπέρηχο, ακολουθώντας ιδιαίτερα αυστηρό πρωτόκολλο παρακολούθησης.

Επικοινωνηστε μαζι μας

Μαρούσι: Λεωφ. Κηφισίας 56 & Δελφών 2, 151 25, (1ος όροφος)
Καλλιθέα: Γρυπάρη 149, Πλ. Δαβάκη (1ος όροφος)

Τηλέφωνο για ραντεβού: +30 6933 425 152