Καρωτιδική Νόσος / Συχνές Ερωτήσεις

Ποιας ειδικότητας ιατροί παρέχουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου;

Οι ιατροί που είναι σε θέση να παρέχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου είναι οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι και Νευροακτινολόγοι, οι Νευροχειρουργοί και οι Αγγειοχειρουργοί. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπ’ όψη μας, ότι ο Αγγειοχειρουργός, είναι εκείνος ο εξειδικευμένος επιστήμονας, ο οποίος διαθέτει την εξοικείωση με όλο το εύρος των αγγειακών παθήσεων και τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Κατά συνέπεια, αυτός είναι ο μόνος ο οποίος είναι σε θέση να σας προσφέρει αμερόληπτα την κατάλληλη θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρωτήσει τον ιατρό σχετικά με την εμπειρία του και μην ξεχνάτε ποτέ ότι, κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική και θα πρέπει να λάβετε την εξατομικευμένη, για εσάς, θεραπεία.

Αν το αποτέλεσμα από τον έλεγχο των καρωτίδων δεν είναι φυσιολογικό, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση;

Και βέβαια όχι. Ένα μη φυσιολογικό εύρημα κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης των καρωτίδων, μπορεί να είναι ένας ήχος που ακούγεται με το στηθοσκόπιο και ονομάζεται καρωτιδικό φύσημα. Εφόσον πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα καρωτίδων, αυτό ενδεχομένως, θα αποκαλύψει αθηροσκληρωτικές βλάβες (σκλήρυνση των αρτηριών). Όσο οι αλλοιώσεις αυτές είναι ήπιες ή ακόμη και μέτριες δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοδευονται από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Αγγειοχειρουργός θα σας συστήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωή σας, καθώς και ετήσια ιατρική παρακολούθηση.

Με ποιο τρόπο αιματώνεται ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια επέμβασης των καρωτίδων;

Κατά τη διάρκεια της χειρουγικής αφαίρεσης της αθηρωματικής πλάκας από την καρωτίδα (ενδαρτηρεκτομή), η κυκλοφορία αυτής της αρτηρίας προς τον εγκέφαλο διακόπτεται, οπότε είναι εύλογο να διερωτάται κάποιος πως αιματώνεται ο εγκέφαλος. Ο εγκέφαλος αιματώνεται από 4 κύριες αρτηρίες, τις δυο καρωτίδες (δεξιά και αριστερή) μπροστά και τις δυο σπονδυλικες αρτηρίες πίσω; όλες μαζί συνδέονται σχηματίζοντας έναν κύκλο στη βάση του εγκεφάλου. Όταν η μία από αυτές τις αρτηρίες αποκλειστεί από την κυκλοφορία, αναλαμβάνουν οι υπόλοιπες να διατηρήσουν επαρκή ροή αίματος. Ο Αγγειοχειρουργός και η ομάδα του είναι σε θέση να αξιολογήσουν με διάφορες διεγχειρητικές τεχνικές την επάρκεια αιμάτωσης του εγκεφάλου και εφόσον κρίνει ότι πιθανόν να μην είναι επαρκής, τοποθετεί μια προσωρινή πλαστική παράκαμψη στην καρωτιδα αρτηρία πριν και μετά από την απόφραξη. Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται η συνεχή ροή αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αφαίρεσης της πλάκας, έως ότου αποκατασταθεί ξανά η κυκλοφορία του αίματος μέσω της «καθαρής», πλέον, καρωτίδας αρτηρίας.

Συνεχίζει να υφίσταται ο κίνδυνος εγκεφαλικών επεισοδίων, ακόμη και αν υποβληθώ σε επέμβαση για την καρωτιδική νόσο και αφαιρεθεί η αθηρωματική πλάκα;

Η χειρουργική επέμβαση στις καρωτίδες θα μειώσει αλλά δε θα εξαλείψει τον κίνδυνο επερχόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η νόσος των καρωτίδων σχετίζεται περίπου, με το 1/3 των εγκεφαλικών επεισοδίων. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται και σε άλλα αίτια, όπως κολπική μαρμαρυγή, αθηροσκλήρωση των μικρών αγγείων του εγκεφάλου ή ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Επικοινωνηστε μαζι μας

Μαρούσι: Λεωφ. Κηφισίας 56 & Δελφών 2, 151 25, (1ος όροφος)
Καλλιθέα: Γρυπάρη 149, Πλ. Δαβάκη (1ος όροφος)

Τηλέφωνο για ραντεβού: +30 6933 425 152