Περιφερική Αρτηριακή Νόσος / Συχνές Ερωτήσεις

Ποιας ειδικότητας γιατροί παρέχουν θεραπεία για την αντιμετώπιση της περιφερικής αρτηριακής νόσου;

Οι ιατροί που είναι σε θέση να παρέχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση της καρωτιδικής νόσου είναι οι Επεμβατικοί Ακτινολόγοι και οι Αγγειοχειρουργοί. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπ’ όψη μας, ότι ο Αγγειοχειρουργός, είναι εκείνος ο εξειδικευμένος επιστήμονας, ο οποίος διαθέτει την εξοικείωση με όλο το εύρος των αγγειακών παθήσεων και τις εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Κατά συνέπεια, αυτός είναι ο μόνος ο οποίος είναι σε θέση να σας προσφέρει αμερόληπτα την κατάλληλη θεραπεία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρωτήσει τον ιατρό σχετικά με την εμπειρία του και μην ξεχνάτε ποτέ ότι, κάθε περίπτωση ασθενούς είναι διαφορετική και θα πρέπει να λάβετε την εξατομικευμένη, για εσάς, θεραπεία

Αν το αποτέλεσμα από τον έλεγχο για περιφερική αρτηριοπάθεια δεν είναι φυσιολογικό, πρέπει να υποβληθώ σε χειρουργείο;

Και βέβαια όχι. Ένα μη φυσιολογικό εύρημα κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης του σκέλους, μπορεί να είναι η έλλειψη ψηλαφητών σφύξεων στα πόδια και αν πραγματοποιηθεί υπερηχογράφημα αρτηριών (Duplex ή Triplex), αυτό θα αποκαλύψει αθηροσκληρωτικές βλάβες (σκλήρυνση των αρτηριών). Όσο οι αλλοιώσεις αυτές είναι ήπιες ή ακόμη και μέτριες δεν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση, ειδικά όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα (π.χ. πόνος στα κάτω άκρα ή μη επούλωση πληγών). Ο Αγγειοχειρουργός θα σας συστήσει ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλαγές στον τρόπο ζωή σας καθώς και ετήσια ιατρική παρακολούθηση.

Ποιο είναι το πιο ασφαλές επίπεδο σωματικής δραστηριότητας;

Οι ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο και διαλείπουσα χωλότητα (πόνος στο πόδι κατά τη βάδιση) μπορούν να αυξήσουν αισθητά την απόσταση που περπατούν με τακτική σωματική άσκηση. Η σωστή σωματική άσκηση είναι καθοριστική στην προσαρμογή των μυών σε μια αποτελεσματικότερη χρήση του οξυγόνο και στην επιτάχυνση της ανάπτυξης παράπλευρων αρτηριών. Για καλύτερα αποτελέσματα, οι ασθενείς θα πρέπει να αθλούνται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για περισσότερο από 30-45 λεπτά τη φορά. Εναλλακτικά, συνιστάται η σωματική άσκηση με καθημερινή βάδιση προοδευτικά αυξάνοντας την διανυόμενη απόσταση. Δεν υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και μέγιστη επιτρεπόμενη άσκηση και για όσους επιθυμούν να αθληθούν περισσότερο, η απάντηση είναι «Ναι» για όλα τα είδη ασκήσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα προστατεύετε τα πόδια σας και θα αποφεύγετε τραυματισμούς.

Πάσχω από περιφερική αρτηριακή νόσο. Με ποιο τρόπο θα πρέπει να προστατέψω τα πόδια και τα δάχτυλά μου;

Λόγω μειωμένης ροής αίματος στα πόδια, άρα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, ακόμη και οι πιο μικροί τραυματισμοί, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή μόλυνση. Η κακή ροή αίματος στα κάτω άκρα μπορεί να εμποδίσει τη σωστή επούλωση των πληγών. Για αυτόν το λόγο, η έγκαιρη θεραπεία, ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς, θα βοηθήσει στην αποφυγή αυτού του προβλήματος.

  • Περιποιηθείτε αμέσως τυχόν πληγές, κοψίματα και γρατζουνιές στα πόδια σας. Αποφύγετε τα παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή που τρίβουν τα δάχτυλά σας. Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι άνετα και να εφαρμόζουν στα πόδια. Αποφύγετε κάλτσες ή καλσόν που είναι πολύ σφιχτά και αφήνουν σημάδια στα πόδια σας καθώς μπορούν να δημιουργήσουν κυκλοφοριακά προβλήματα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.
  • Κρατήστε τα πόδια σας καθαρά και ενυδατωμένα προφυλάσσοντας έτσι το δέρμα από ξηρότητα και ρωγμές
  • Τοποθετήστε βαμβάκι ή κάτι μάλλινο ανάμεσα στα δάχτυλα ώστε να απορροφήσουν την υγρασία και να αποτρέψουν την μεταξύ τους τριβή
  • Ελέγχετε συχνά για νέες πληγές και μη ξεχνάτε να κοιτάτε ανάμεσα στα δάχτυλα
  • Εάν υπάρχουν ανοιχτές πληγές, κρατήστε τις στεγνές και καλύψτε τις με αντικολλητικούς επιδέσμους
  • Μόλις ανακαλύψετε μια ανοιχτή πληγή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο
Επικοινωνηστε μαζι μας

Μαρούσι: Λεωφ. Κηφισίας 56 & Δελφών 2, 151 25, (1ος όροφος)
Καλλιθέα: Γρυπάρη 149, Πλ. Δαβάκη (1ος όροφος)

Τηλέφωνο για ραντεβού: +30 6933 425 152